Bigos to potrawa bardzo popularna w polskich domach, zarówno w święta, jak i na co dzień. To takie uniwersalne danie, które można jeść na obiad, kolację, podczas domowej imprezy. Można go trzymać w lodówce nawet kilka dni, a będzie tak samo smaczny. Kiedy ostatnio nie miałam ochoty gotować obiadu, podałam bigos z ziemniakami.
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 2 duże marchewki
- 1 kg łopatki lub karkówki
- 0,5 kg boczku
- 0,5 kg kiełbasy
- cebula
- sól i pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy, aby przestała być kwaśna. Następnie odciśniętą kapustę kroimy, żeby przy jedzeniu się nie ciągnęła. Marchewki ścieramy na grubej tarce, dodajemy do kapusty i podduszamy w niewielkiej ilości wody. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy dodając sól i pieprz. To samo osobno robimy z boczkiem. Również kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem. Wszystkie składniki łączymy w dużym garnku, dodajemy przyprawy do smaku, przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na małym ogniu około godzinę.
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy, aby przestała być kwaśna. Następnie odciśniętą kapustę kroimy, żeby przy jedzeniu się nie ciągnęła. Marchewki ścieramy na grubej tarce, dodajemy do kapusty i podduszamy w niewielkiej ilości wody. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy dodając sól i pieprz. To samo osobno robimy z boczkiem. Również kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem. Wszystkie składniki łączymy w dużym garnku, dodajemy przyprawy do smaku, przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na małym ogniu około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz