środa, 3 grudnia 2014

GOŁĄBKI PO MEKSYKAŃSKU

Potrawa bardzo smaczna, można ją podać zarówno do obiadu, jak i na kolację czy lunch. Do obiadu zazwyczaj podaję gołąbki z ryżem. Dobre też są również z chlebkiem.
Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 główki białej kapusty, średniej wielkości
  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • 2 jajka
  • przecier pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • bułka tarta
  • olej
  • pierz
  • ketchup
  • wegeta do smaku
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy. Osobno mieszamy  kaszę, mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę cebulę, trochę ketchupu i wrzucamy jaja – do tego dodajemy kapustę. Ponownie wszystko razem porządnie mieszamy i przyprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy okrągłe kule jak kotlety mielone, obtaczamy w bułce tartej i na oleju podsmażamy na złoty kolor.
Następnie do sporego garnka układamy kolejno,warstwa po warstwie zrumienione z obu stron kotlety. Rozcieńczamy w 1,5 litra wody kostki rosołowe i dodajemy cały przecier pomidorowy. Zalewamy gołąbki, aby całe były zakryte. Koniecznie przykrywamy szczelnie pokrywką. Na małym ogniu dusimy je przez około 45-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz