środa, 3 grudnia 2014

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Prosta i tania surówka, którą mój mąż uwielbia. Podaję ją do drugiego dania albo wędlin. Zawsze szybko znika ze stołu 
Składniki:
  • pół główki surowej białej kapusty
  • 1 marchewka
  • pół pora
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • olej słonecznikowy
  • puszka kukurydzy
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy, żeby kapusta zmiękła. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w drobną kosteczkę. Do kapusty dodajemy marchewkę, por i kukurydzę. Wlewamy 3-4 łyżki oleju, dodajemy niewielką ilość soli, pieprzu i cukru, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się połączyły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz